Kev.nu


Direct Connect och Torrents


Det antagligen mest populära sättet att ladda ned saker på i dagsläget är via Torrents. Innan torrents tog över nedladdningsmarknaden så var Direct Connect otroligt populärt. Där kopplade man upp sig på olika ”hubbar” där det satt tusentals med andra glada medborgare och delade med sig av det de hade på sina hårddiskar. Det fanns allt från TV-serier, filmer och musik till spel, operativsystem och böcker. De mest populära hubbarna krävde att man hade ordentlig bandbredd och att man delade ut några hundra gig för att få komma in. Väl inne på någon sådan så fanns i stort sett allting man kunde tänka sig. Varenda populär film, alla TV-serier och så vidare. Direct connect fick sig dock en turn i media efter att någon eller några blivit tagna för fildelning och skulle dras inför rätta för detta. Med de stora tv- och skivbolagen i ryggen sprang herr Pontén omkring och förklarade hur stolt han var att han lyckats dra några av landets största förbrytare inför rätta.

Detta tillsammans med att den integritetskränkande FRA-lagen trädde i kraft gjorde att DC minskade avsevärt i popularitet och The Pirate Bay med sin sökmotor fick stort genomslag. De flesta har säkert hörttalas om The Piratebay-rättegången där de tre huvud männen ställdes inför rätta och dömdes trots att de själva inte delat en enda fil utan endast tillhandahöll en sökmotortjänst, precis som google, fast de hade fokus på torrentfiler och inte på hela internet. The Piratebay tillhandahöll alltså en tjänst där man kunde söka på olika filmer, serier, spel eller vad det nu var man ville ha och sedan ladda hem det via torrent. Hela den där rättegången är intressant och för den som vill lära sig mer om vilka skandaler som skakade rättegången men som på något sätt glömts bort gör klokt i att googla lite och leta information på alternativa sidor där eldsjälar som brinner för det här har gjort det jobb journalisterna borde ha gjort och grävt ordentligt. Exempel på detta hittar ni på Flashback  det här är bara ett litet exempel. Det finns många fler.

Exakt hur torrents fungerar tänker jag inte gå in på här men lite förenklat så måste man först ha en torrent tracker, ett speciellt program som man kan använda för att ladda hem en .torrent-fil. När man laddar hem en torrentfil så laddar man hem från andra personer som har samma fil i sin torrent-tracker. När man laddar hem en .torrentfil så delar man samtidigt ut den till andra som vill ladda hem den. Det är ett utomordentligt exempel på sharing is caring. Exempel på torrent trackers är Utorrent och den största och mest populära siten för att hitta torrents att ta hem är the piratebay.