Kev.nu


Chippa din Xbox


Det är kanske inte alla som känner till att det faktiskt går att modifiera sin Xbox så att den går att använda till lite fler saker. Den första Xboxen som kom var grym på sin tid redan i originalutförande men inte allt för långt efter att den släppts så hade någon eller några snillen listat ut hur man kunde chippa maskinen och på så sätt kringgå vissa av dess grundfunktioner. Till exempel så kunde man spela brända spel med en chippad Xbox. Men det var inte allt. Man kunde också byta ut hårddisken och skaffa upp emot 160 gigs lagringsutrymme och på dessa 160 gig kunde man spara ned spel och spela direkt via hårddisken. Det som var bra med detta var, förutom att man kunde ladda ned spel, att man också spelade från hårddisken som är otroligt mycket snabbare än CD-läsaren. Man minskade på så sätt laddningstiderna. Man behövde heller inte bekymra sig över att hitta rätt skiva eller att gamla spel började bli repiga.

En annan fördel med att stoppa in en större hårddisk i en chippad enhet var att man kunde installera en herrans massa olika program. Man kunde installera en mediaspelare och lägga in sina favoritfilmer och tv-serier på hårddisken och ha den som medieenhet kopplad till TVn. Det gick också att ladda hem och installera emulatorer till andra spelkonsoler. Så med sin Xbox kunde man spela gamla spel till Nintendo, Super Nintendo, Gameboy, Sega, Commodore 64 och så vidare. Med tanke på hur små dessa spel var också så kunde man ha tusentals spel på sin Xbox och välja mellan dessa på bara några få knapptryckningar. Det var väldigt roligt, enkelt och smart. Om man hade möjlighet så gick det också att koppla in Xboxen till internet och via XBMC ansluta till servrar varifrån man kunde streama film och serier.

Otroligt smidigt och smart faktiskt och det gjorde Xbox till den ultimata medieenheten för den tekniskt lagde som kunde fixa så att allting fungerade. Kunde man inte det själv så fanns det gått om firmor som kunde göra det åt dig för en ganska rimlig peng.

Man kunde hacka sin Xbox på två olika sätt, ett hårdvaruhack och ett mjukvaruhack. Med hårdvaruhacket så fick man löda fast ett fysiskt chip på moderkortet som gjorde att man kunde kringgå de ramar som Xbox satt upp. Med mjukvaruhacket så modifierade man mjukvaran i Xboxen så att man kunde göra lite mer vad man ville. Mjukvaruhacket på Xbox är lite jämförbart med att jailbreaka en iPhone i dagsläget.